You are currently viewing Renk Nedir?

Renk Nedir?

Renk, ışığın nesne ve yüzeyler üzerine çarpması cevabında ortaya çıkan bir temel tasavvur öğesidir. Renkler, ışıkla yardımıyla biçimlerin, yüzeylerin ve hacimlerin görünür olmasını sağlar. Bu görünme işlemini sağlayan öğeler fer, yüzey, göz ve beyindir. Işığın yüzeylere çarpması, gözde kırılarak beyne iletilmesi fizyolojik bir olayken beyinde algılanması ruhsal bir vakadır. Bu nedenle renkler değişik psikolojik tesirlere sahiptirler. Işık, bünyesinde tüm renkleri barındırmaktadır. Işığın elektromanyetik dalga boylarının ve titreşimlerinin değişmesi cevabında farklı renkler ortaya çıkmaktadır.

Bir nesnenin güneş ışığı altındaki bir rengi ile yapay bir fer altındaki rengi farklıdır. Bunun sebebi nesnelerin bir renginin olmadığı, üzerlerine düşen ışığı emerek, eleyerek ya da yansıtarak farklı renklerin algılanmasını sağlamalarıdır. Işığı en oldukça yansıtan nesneler beyaza yakın nesneler iken en fazlaca emen nesneler siyaha yakın nesnelerdir. Renk, güneş ışığından meydana gelir. Güneşli bir günde renklerin daha parlak ve daha canlı olmaları, kapalı bir havada ise renklerin parlaklığını kaybetmeleri ve olduklarından daha koyu görünmeleri, rengin ışığa bağlı olduğunu gösterir.

Işığın olmadığı yerde her şey şekil ve renk olarak karanlıkta kaybolur. Işığın çeşitli dalgaboyları bir nesne üzerinde parlar ve o yüzey, nesneden yansıyan renk hariç tüm renkli ışınları emer ya da eksiltir. Bu renk, gözün retinal duvarının hücrelerinden alınır ve yansıtılır.

Örneğin bir eşyanın bize mavi olarak görünmesinin sebebi, o cismin güneş ışığından sadece mavi ışığı yansıtması ve diğer renkleri tutmasından dolayıdır. Doğadaki varlıkların açık yahut koyu görünmeleri tutmuş oldukları ışığın azlığı ya da çokluğuna bağlıdır. Görünen renkler konlarla açıklanır. İnsanlarda kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere 3 çeşit kon bulunur. Bu üç dalgaboyundan milyonlarca renk açığa menfaat. Algılayıcı sinir hücreleri çeşitli tonları emer ve renklerin çözümlenmesi için beyne mesaj gönderir. Yani renk gözle görülür ama beyinle ve biliçaltında algılanır. Beyin uyarımları aynı zamanda romantik ve psikolojik tepkilere niçin olan endokrini regüle eden ana bezlere de gönderilir.

Leave a Reply