You are currently viewing Linolyum Baskı Nedir?

Linolyum Baskı Nedir?

Linolyum malzemesinden yapılan bir baskı çeşididir. Linolyum; beziryağı, doğal reçine, mantar tozu, talaş, kalker ile sıvanmış kendir dokumasından yapılan, rulo halinde bir çeşit taban malzemesidir. Ancak oyulması kolay olduğundan baskı sanatlarında da kullanılmaktadır. Bu baskıda da, ağaç baskıda olduğu gibi her renk için ayrı kalıp hazırlanması gerekir. Linol baskı tekniğinde baskı yapılacak yüzey olarak kağıt ve kumaş kullanılabilir.

Kullanılan Araç Gereçler ve Özellikleri:

– Yer muşambası (linolyum)
– Linol oyma bıçakları
– Linolyum bıçakları (ucu keskin bir çakı)
– Kauçuk merdane ya da rulo sünger
– Matbaa ya da teksir mürekkebi
– Mürekkebi emen mat baskı kağıdı

Linolyum baskı resimlerinde desen, kompozisyon ve siyah beyaz etkisi gibi unsurlar çok önemlidir. Onun için bol alıştırmalar yapılmalıdır. İlk çalışma için fazla karmaşık olmayan bir kompozisyon hazırlanması uygun olacaktır. Desen çiziminde uygulanan yöntemlerle kâğıda kompozisyon ana hatlarıyla çizilir. Bundan sonraki aşama deseni açık koyu değerleriyle ifade etmektir. Desen çiziminde hatırlanacağı üzere ışık almayan yerlerde koyu etkisini vermek için forma uygun olarak sık çizgiler kullanılır, koyudan açığa gittikçe dereceli olarak çizgi aralıkları azaltılmak suretiyle gri değerler elde edilir. Linol baskıda da linolyum malzemesinde deseni ortaya çıkarırken artık kalemimiz oyma bıçaklarıdır. Fakat kalemden farkı, bıçakları kalem kullandığımız esneklikte kullanamayız bu nedenle linol baskı sonucu çizdiğimiz desenden farklılık gösterecektir.

Desen çizerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da koyu bölgeler linolyumda oyulmaması gereken yerlerdir yani oyulmayan yerler boya alacaktır ve koyu değerler oluşacaktır. Desen çizimi tamamlandıktan sonra ana hatlarıyla şeffaf pergament ya da aydınger kâğıdına çizilir. Resmin çizgilerinin iki yüzden gözükmesi için bu cins kâğıtları kullanma zorunluluğu vardır.

Kullanılacak araç ve gereçler:

– Doğal veya yapay objeler
– Sivri uçlu kurşun kalem
– Silgi
– Resim kâğıdı
– Guaj veya marker kalem
– Aydınger kağıt

 

 

Leave a Reply